Wyposazenie sklepu zabka

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i akcesoria są obowiązujące w sklepie z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w interesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z narzędziami mrożącymi, w jakich chroni się mięso – wśród nich nakłada się witryny, zamrażarki, wyspy lub same szafy mroźnicze. Doskonałym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie chociaż w składzie, lecz ponadto w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Kieruje się ją pod wystawą, dzięki czemu sprawnie można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna jest także lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W znaczniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w sklepie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dostatecznie mocny plus pewny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak a mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do krojenia mięsa z kością. Także jest z nożami do krojenia mięsa, więcej nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, będącego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Jednakże nie istnieje ostatnie potrzebny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje jeszcze kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne istnieje same zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana istnieje w utrzymaniu właściwej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Drogie istnieje również oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin wydobywających się na wystawy.