Kasa fiskalna farex bursztyn plus

Kuchnia polska umieszcza się w przewagi na daniach mięsnych. To z systemu w jaki stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie przypadkiem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie można wyglądać tego, że jesteśmy zamiar schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto myśleć o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po wykonaniu będzie ono mocne i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym systemem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi owo istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy przygotować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół i przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie stworzoną przez nas marynatę a będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy ostatnie prowadzić, tym lepiej. Mięso opiera się w grup z białka i tłuszczu, dlatego zbyt bliska oraz wielka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono własną soczystość i smak.